kursy fitness
SZKOŁA
FITNESS

CPF Dietetyka Sportowa i Suplementacja

DLA KOGO?
Trenerów personalnych, instruktorów fitness, instruktorów siłowni, oraz dla osób chcących poszerzyć swoją wiedzę z zakresu dietetyki sportowej i są pasjonatami zdrowego stylu życia.


CZAS TRWANIA:
2 dni- 16 godzin


PROWADZĄCY:
Radosław Podruczny


CO OTRZYMASZ?
W ramach szkolenia otrzymujesz kompletne materiały i certyfikat ukończenia kursu
 

  1. Rola makroskładników w diecie atlety
  • Białka roślinne i zwierzęce
  • Zapotrzebowanie na białko przy różnych rodzajach wysiłku fizycznego
  •  Strawność białek i wartość biologiczna
  • Aminokwasy
  • Podział węglowodanów
  1. Podział lipidów i dobieranie proporcji kwasów tłuszczowych
  2. Ustalanie zapotrzebowania kalorycznego
  • Obliczanie Podstawowej oraz Całkowitej przemiany materii
  • Szacowanie wydatku energetycznego jednostki treningowej
  1. Dieta, a rodzaj wysiłku fizycznego
  2. Somatotypy i dobór makroskładników
  3. Regulacja  masy ciała (budowanie masy mięśniowej i redukcja tkanki tłuszczowej)
  4. Aktywność hormonalna (insulina, glukagon, leptyna, grelina, aminy katecholowe,kortyzol, hormony tarczycy)
  5. Zagadnienia związane z dietetyką sportową
  • Wrażliwość insulinowa
  • Cholesterol – przyjaciel sportowca
  • Hipoglikemia reaktywna sportowców
  • Sposoby na przyśpieszenie metabolizmu
  • Indeks glikemiczny i indeks insulinowy
  • Słodziki i wpływ na wyniki sportowe (ksylitol,erytrol, Stevia)
  1. Dobór najlepszych źródeł pokarmowych
  2. Układanie diety i zbieranie wywiadu- ćwiczenia
  3. Nawodnienie organizmu i równowaga elektrolitowa
  4. Wpływ witamin i minerałów na zdolności wysiłkowe
  5. Sposoby szacowania poziomu tkanki tłuszczowej oraz analiza składu ciała
  • WHR
  • Fałdomierz
  • Bioimpedancja elektryczna
  • DEXA
  1. Domowe spalacze tłuszczu oraz izotoniki
  2. Wpływ flory jelitowej na funkcjonowanie organizmu
  3. Substancje antyodżywcze
  4. Witamina D3
  5. Częstotliwość posiłków i wpływ na formę sportową
  6. Okno anaboliczne
  7. Wpływ redukcji węglowodanów na gospodarkę hormononalną
  8. Dieta niskowęglowodanowa a aktywność fizyczna (sporty walki, kulturystyka, trening aerobowy)
  9. Diety niskowęglowodanowe w jednostkach chorobowych
  10. Przeciwskazania do stosowania diet Low Carb
  11. Low Carb  a praca mózgu i poprawa procesów myślowych
  12. Budowa masy mięśniowej
  13. Redukcja tkanki tłuszczowej
  14. Carb Back Loading
  15. Carb cycling
  16. Cykliczna dieta ketogeniczna
  17. The Carb nite
  18. IF – okresowy post
  19. Posiłki oszukane
  20. Suplementacja
  21. Koncentraty białkowe
  22. Koncentraty węglowodanowe
  23. Beta alanina
  24. Kreatyna
  25. Aminokwasy
  26. Spalacze tłuszczu
  27. Antyoksydanty
  28. Suplementy poprawiające glikemię
  29. Probiotyki
  30. Boostery testosteronu
  31. Suplementy kwasów tłuszczowych
  32. Suplementy usprawniające koncentrację
  33. Adaptogeny

Kontakt

Magda Sowińska, tel: 531 907 607
e-mail: m.sowinska@cpfitness.pl

Katarzyna Wysocka, tel: 608 435 555


Aktualności


  •  

  • MIĘDZYNARODOWE UPRAWNIENIA REPS

      

    PRAWO DO WYKONYWANIA ZAWODU: Nowa Zelandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Wielka Brytania, Irlandia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Republika Południowej Afryki, Belgia, Australia i Polska.

  • Polub nas na FACEBOOK'u


    Kursy fitness CPF

Najbliższe kursy fitness