kursy fitness
SZKOŁA
FITNESS

Żywienie i suplementacja

CPF DIETETYKA W PRAKTYCE z mini warsztatem kulinarnym

DLA KOGO?

  • trenerów personalnych, instruktorów fitness, instruktorów siłowni, jak również dla wszystkich którzy nie mają doświadczenia w temacie odżywiania, chcących poszerzyć swoja wiedzę


KONCEPCJA:
Odpowiednie żywienie to 80% sukcesu, natomiast aktywność fizyczna zaledwie 20% dlatego pracując w nurcie fitness warto zgłębić wiedzę o zagadnienia z dietetyki. Podczas szkolenia teoria będzie przeplatana z praktyką,  ćwiczenia w programach dietetycznych, praca w grupach nad układaniem jadłospisów, ważenie niektórych produktów, czytanie etykiet opakowań, mini warsztat kulinarny będzie pysznie i praktycznie. Będą potrzebne: komputery, kalkulatory.


PROGRAM OBEJMUJE:
wykłady ćwiczenia indywidualne i grupowe, studiom przypadku, naukę obsługi programu dietetycznego mini warsztat kulinarny z degustacją.


TWOJE KORZYŚCI:

  • będziesz w stanie ułożyć dietę – praktyczne ćwiczenia z układaniem jadłospisów
  • poznasz darmowe programy dietetyczne do układania diet – praca na programach
  • podstawowe zasady żywienia człowieka i układania jadłospisów
  • będziesz dysponować wiedzą i umiejętnościami z zakresu min. następujących tematów
  • metabolizm przemiana materii (obliczanie PPM i CPM)
  • teorii set point
  • dieta niskokaloryczna, wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa
  • suplementy diety stosowane w czasie odchudzania
  • co jeść przed treningiem, a co po treningu
  • idealna kolacja, idealne śniadanie
  • podział i rodzaje wód pitnych
  • chleb, rodzaje - jakie pieczywo wybrać i dlaczego
  • jak się odpowiednio nawadniać
  • jak wyliczać zapotrzebowanie na białko, węglowodany i tłuszcze - ćwiczenia praktyczne
  • rodzaje tłuszczy - na czym smażyć - temperatura dymienia poszczególnych tłuszczy
  • teoria kalorii - wady i zalety
  • metoda szacowania kalorii
  • teoria IG i ŁG - dlaczego jest taka ważna
  • treningu na czczo
  • jeść czy nie jeść gdy trenujesz do bardzo późna
  • naturalne termogeniki
  • wiele ciekawostek


PLAN EDUKACJI CPF DIETETYKA W PRAKTYCE:
1 dzień 8 godz., uczestnicy otrzymują certyfikaty ukończenia kursu


CZAS TRWANIA:
1 dzień -  8 godzin


Prowadzący:
Kornelia Dziubacka


CO OTRZYMASZ?
W ramach szkolenia otrzymujesz kompletne materiały szkoleniowe - formularze, dzienniczki dietetyczne, notatniki żywieniowe, przykładowe diety, tabele kaloryczne, ciekawe przepisy itp.


WYMAGANIA WSTĘPNE:
BRAK – szkolenie jest dla każdego


DROGA ROZWOJU:
Zapraszamy absolwentów CPF ŻYWIENIE o uzupełnienie wiedzy na szkoleniach doszkalających.


POLECAMY:
CPF KURS DietCOACHINGU
CPF COACHING W PRACY TRENERA
CPF SUPLEMENTACJA
CPF PSYCHODIETETYKA

CPF Żywienie w jednostkach chorobowych

Szkolenie dla instruktorów fitness a zwłaszcza dla instruktorów siłowni i trenerów personalnych, prowadzi Katarzyna Wysocka. Szkolnie może być samodzielne (cena 250zł) lub elementem naszej edukacji trenerów personalnych i coachów fitnessu (cena: 150 zł)

Czas trwania: 1 dzień

Cena: 250/150 zł

CPF Suplementacja

Szkolenie dla instruktorów fitness a zwłaszcza dla instruktorów siłowni i trenerów personalnych, prowadzi Katarzyna Wysocka . Szkolnie może być samodzielne (cena 250zł) lub elementem naszej edukacji trenerów personalnych i coachów fitnessu (Cena: 150 zł)

Czas trwania: 1 dzień

Cena: 250/150 zł

CPF Super Food

KONCEPCJA:
W dobie ciągłego pośpiechu i stresu warto zwrócić uwagę na żywność często zapomnianą lub słabo promowaną w mediach, a która tak naprawdę może nam przynieść lepsze zdrowie, więcej energii życiowej oraz spowolni starzenie organizmu. 
(Jagody ACAI, młody jęczmień, spirulina, rokitnik, sok z brozy, chlorella, komosa ryżowa, nasiona chia, kozieradka)
 
 
TWOJE KORZYŚCI:
- poznasz kilkanaście unikalnych roślin z rodzaju Superfood i ich właściwości.
- pokażemy przykłady jak najlepiej przygotowywać posiłki z dodatkiem super żywności.
- nauczysz się jak dobierać rodzaje super żywności w zależności od celów Twoich lub Twoich podopiecznych ( budowa masy mięśniowej, redukcja tkanki tłuszczowej, poprawa zdrowia)
 
 
WYKŁADOWCA: Radosław Podruczny
 
 
CZAS TRWANIA: 1 dzień
 
 
CO OTRZYMASZ?
W ramach szkolenia otrzymujesz kompletne materiały szkoleniowe.

CPF Dietetyka Sportowa i Suplementacja

DLA KOGO?
Trenerów personalnych, instruktorów fitness, instruktorów siłowni, oraz dla osób chcących poszerzyć swoją wiedzę z zakresu dietetyki sportowej i są pasjonatami zdrowego stylu życia.


CZAS TRWANIA:
2 dni- 16 godzin


PROWADZĄCY:
Radosław Podruczny


CO OTRZYMASZ?
W ramach szkolenia otrzymujesz kompletne materiały i certyfikat ukończenia kursu
 

  1. Rola makroskładników w diecie atlety
  • Białka roślinne i zwierzęce
  • Zapotrzebowanie na białko przy różnych rodzajach wysiłku fizycznego
  •  Strawność białek i wartość biologiczna
  • Aminokwasy
  • Podział węglowodanów
  1. Podział lipidów i dobieranie proporcji kwasów tłuszczowych
  2. Ustalanie zapotrzebowania kalorycznego
  • Obliczanie Podstawowej oraz Całkowitej przemiany materii
  • Szacowanie wydatku energetycznego jednostki treningowej
  1. Dieta, a rodzaj wysiłku fizycznego
  2. Somatotypy i dobór makroskładników
  3. Regulacja  masy ciała (budowanie masy mięśniowej i redukcja tkanki tłuszczowej)
  4. Aktywność hormonalna (insulina, glukagon, leptyna, grelina, aminy katecholowe,kortyzol, hormony tarczycy)
  5. Zagadnienia związane z dietetyką sportową
  • Wrażliwość insulinowa
  • Cholesterol – przyjaciel sportowca
  • Hipoglikemia reaktywna sportowców
  • Sposoby na przyśpieszenie metabolizmu
  • Indeks glikemiczny i indeks insulinowy
  • Słodziki i wpływ na wyniki sportowe (ksylitol,erytrol, Stevia)
  1. Dobór najlepszych źródeł pokarmowych
  2. Układanie diety i zbieranie wywiadu- ćwiczenia
  3. Nawodnienie organizmu i równowaga elektrolitowa
  4. Wpływ witamin i minerałów na zdolności wysiłkowe
  5. Sposoby szacowania poziomu tkanki tłuszczowej oraz analiza składu ciała
  • WHR
  • Fałdomierz
  • Bioimpedancja elektryczna
  • DEXA
  1. Domowe spalacze tłuszczu oraz izotoniki
  2. Wpływ flory jelitowej na funkcjonowanie organizmu
  3. Substancje antyodżywcze
  4. Witamina D3
  5. Częstotliwość posiłków i wpływ na formę sportową
  6. Okno anaboliczne
  7. Wpływ redukcji węglowodanów na gospodarkę hormononalną
  8. Dieta niskowęglowodanowa a aktywność fizyczna (sporty walki, kulturystyka, trening aerobowy)
  9. Diety niskowęglowodanowe w jednostkach chorobowych
  10. Przeciwskazania do stosowania diet Low Carb
  11. Low Carb  a praca mózgu i poprawa procesów myślowych
  12. Budowa masy mięśniowej
  13. Redukcja tkanki tłuszczowej
  14. Carb Back Loading
  15. Carb cycling
  16. Cykliczna dieta ketogeniczna
  17. The Carb nite
  18. IF – okresowy post
  19. Posiłki oszukane
  20. Suplementacja
  21. Koncentraty białkowe
  22. Koncentraty węglowodanowe
  23. Beta alanina
  24. Kreatyna
  25. Aminokwasy
  26. Spalacze tłuszczu
  27. Antyoksydanty
  28. Suplementy poprawiające glikemię
  29. Probiotyki
  30. Boostery testosteronu
  31. Suplementy kwasów tłuszczowych
  32. Suplementy usprawniające koncentrację
  33. Adaptogeny

CPF Diety niskowęglowodanowe i strategie węglowodanowe

DLA KOGO?
Trenerów personalnych, instruktorów fitness, instruktorów siłowni, oraz dla osób chcących poszerzyć swoją wiedzę z zakresu odżywiania.


KONCEPCJA:
Nowoczesna dietetyka  ma do zaproponowania kilka systemów żywieniowych dla sportowców oraz osób nie ćwiczących. Systemy te pozwalają na maksymalną wygodę i dopasowanie do typu budowy ciała, trybu życia, pory treningu oraz uprawianej dyscypliny sportu.


TWOJE KORZYŚCI:
Podstawy teoretyczne oraz praktyczne wskazówki do budowania planów żywieniowych z zastosowaniem następujących strategii :
- dieta ketogeniczna CKD
- rotacja węglowodanowa
- carb back loading
- the carb nite


CZAS TRWANIA:
1 dzień - 8 godzin


PROWADZĄCY:
Radosław Podruczny


CO OTRZYMASZ?
W ramach szkolenia otrzymujesz kompletne materiały i certyfikat ukończenia szkolenia
 

  1. Geneza i podział diet niskowęglowodanowych
  2. Jak działają diety niskowęglowodanowe – podstawy fizjologiczne
  3. Kwasica a ketoza
  4. Somatotypy i dostosowanie makroskładników
  5. Do czego prowadzi nadmiar cukrów i insuliny w organizmie
  6. Wpływ redukcji węglowodanów na gospodarkę hormononalną
  7. Insulinooporność. Sposoby na poprawienie insulinowrażliwości
  8. Hormony inkrety nowe GLP-1 GIP
  9. Indeks insulinowy
  10. Dieta niskowęglowodanowa a aktywność fizyczna (sporty walki, kulturystyka, trening aerobowy)
  11. Dobór najbardziej wartościowych źródeł pokarmowych
  12. Budowa masy mięśniowej
  13. Redukcja tkanki tłuszczowej
  14. Carb Back Loading
  15. Carb cycling
  16. Cykliczna dieta ketogeniczna
  17. The Carb nite
  18. Posiłki oszukane
  19. Suplementacja
  20. Beta alanina
  21. Kreatyna
  22. Aminokwasy
  23. Spalacze tłuszczu
  24. Diety niskowęglowodanowe w jednostkach chorobowych
  25. Przeciwskazania do stosowania diet Low Carb
  26. Low Carb  a praca mózgu i poprawę procesów myślowych

Kontakt

Magda Sowińska, tel: 531 907 607
e-mail: m.sowinska@cpfitness.pl

Katarzyna Wysocka, tel: 608 435 555


Aktualności


  •  

  • MIĘDZYNARODOWE UPRAWNIENIA REPS

      

    PRAWO DO WYKONYWANIA ZAWODU: Nowa Zelandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Wielka Brytania, Irlandia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Republika Południowej Afryki, Belgia, Australia i Polska.

  • Polub nas na FACEBOOK'u


    Kursy fitness CPF

Najbliższe kursy fitness